Nå har elevene på SFO, ved Tyssedal barneskole, øvd inn sangen Bjelleklang – som var oppdraget for desember. Det ble ikke nok tid til at klassene kunne bruke skoletiden til å øve inn sangen, men SFO ble redningen - supert! Etter et par testopptak kom det en aldeles herlig versjon. Selv om vi var beredt på å ta mange opptak, for å perfeksjonere resultatet, var dette spesielle opptaket nærmest et ”scoop”. Omtrent et minutt inne i sangen kom det nemlig et søtt lite "Hei" (som ikke skulle vært der, iflg. teksten), noe som resulterte i undertrykt latter resten av sangen. Dette synes vi var så sjarmerende at vi foretok en avstemming over hvorvidt vi skulle ta et nytt opptak, eller ikke (elevmedvirkning – ene og alene). Med stort flertall ble det faktisk bestemt at vi skulle publisere denne. Vi ber derfor vårt publikum om å lytte ekstra nøye, slik at de får med seg ”den lille detaljen”;o) En munter melodi fortjener jo en enda muntrere avslutning!
mandag 17. desember 2007
onsdag 28. november 2007
Voices of the World - november 2007
Twinkle
From: satonner, 17 hours ago
Voices Of The World's November task to unite children's voices from around the world.
Link: SlideShare Link
Lagt inn av Eva Rekkedal på 16:01:00
mandag 19. november 2007
E-Twinningprosjektet; Voices of the World
Som nevnt tidligere, har jeg to eTwinning-prosjekter gående på skolen min. I dag har 1.-4. trinn levert sitt bidrag til Voices of the World (votw) - se bidraget ovenfor. Et nytt verktøy tas i bruk her; OneTrueMedia. Dette er også et gratis, nettbasert verktøy, som gir brukeren anledning til å lage lysbildeshow med egne bilder og musikk (har en ingen musikk, finnes det et rikholdig musikkbibliotek innebygd).
1. og 2. trinn ved Tyssedal barneskole har bidratt med malerier, som illustrerer sangen. Ellers er også 3. og 4. trinn med og synger. Maleriene ble skannet inn og lastet opp til OneTrueMedia, mens sangopptaket ble utført vha. Audacity, eksportert som mp3-fil og lastet opp. Med noen få tastetrykk var lysbildeshowet klart til publisering.
Nå venter vi spent på at Sharon Tonner skal redigere og legge alles bidrag på nettsiden Voices of the World. Prosjektet fikk nylig kvalitetsstempelet fra British Council. Vil du se hva prosjektet går i, se her: http://votw.wikispaces.com
Det er mange bidragsytere, fra flere steder på jorden bl.a. er både New Zealand og Australia med. Akkurat nå blir det laget et felles kart for å vise hvilke skoler som deltar i prosjektet; http://johnjohnston.name/votw/
Lagt inn av Eva Rekkedal på 10:37:00
søndag 11. november 2007
Bruke Animoto i skolen
Animoto er et webbasert verktøy, som brukes til produksjon av "musikkvideoer". Ved å laste opp ønskede bilder fra pc-en, kan en med enkle grep få en "proff" musikkvideo å vise frem.
Animoto har et stort bibliotek av ulike låter (som selvsagt er fullt ut lovlige å bruke), men du kan også laste opp en låt du har selv. OBS Pass på at du har de rettigheter som skal til!
Som nevnt så er det meget enkelt å bruke Animoto; Du går inn på nettadressen animoto.com, registrerer deg vha. epost-adressen din og lager deg et passord (OBS. Du må selvsagt ikke bruke det passordet du benytter for å logge deg inn i epost-boksen din!). Straks er det klart for produksjon;o)
Siten er selvinstruerende, så jeg går ikke nærmere inn på hvordan du skal gå frem. Det eneste du bør ha klart på forhånd er en mappe med de bildene du ønsker å innlemme i videoen. Animoto er i utgangspunktet gratis å bruke, men det går an å betale litt for en ekstra funksjon (full-length-videos). Det produseres nemlig bare inntil 30-sekunders musikkvideoer (ca 12-15 bilder, jpeg eller gif - maks filstørrelse 5 MB). Animoto har filopplaster som takler å laste opp flere bilder i en smell (bruk Ctrl-knappen når du merker bildene). Dersom du velger å bruke egen musikk, må dette være av formatet mp3.
Når musikkvideoen er produsert, kan du sende den til hvem du vil vha. epost (en link til websiden legges ved), du kan også sende den direkte til bloggen din - slik som jeg gjør nå (direkte fra Animoto).
Videoen som jeg legger ut her nå, er en hastesak (som vanlig under uttesting er det teknikken og ikke innholdet som står i fokus) Jeg har benyttet meg av bilder av klassen min, som har startet en elevbedrift; 7 Heaven AS. I begynnelsen av videoen vises klasseromsbilder, deretter bilder fra opplæringen (vi hyret inn eksperthjelp for å lære oss å lage thailandske vårruller). Til slutt vises bilder fra "egenproduksjonen" (all by ourselves). Det gikk over all forventning; 350 vårruller klarte vi å produsere da. Disse selges på skolekafeer, ca 1 gang i mnd. Synd for alle som går glipp av den;o)
Planen er at klassen nå skal få en innføring i hvordan de selv kan lage musikkvideo (to og to elever i grupper produserer en video). Videoen skal de benytte for å markedsføre bedriften sin via it's learning - sender videolink til elevene på skolen. De kan også be sine eTwinning-venner om å kåre den beste musikkvideoen, som de så kan bruke som endelig markedsføringsprodukt.
Lagt inn av Eva Rekkedal på 16:40:00
torsdag 8. november 2007
Voki - en virtuell karakter
I dag tester jeg et verktøy som både er fargesprakende og morsomt. I forbindelse med et eTwinning-prosjekt, av Sharon Tonner - UK (som jeg nå har lovet å levere bidrag til), fikk jeg kjennskap til Voki.
Voki er en virtuell karakter, som du selv kan bestemme ulike utforminger på, samtidig som du kan velge å gi den din egen stemme (lydopptak direkte i web), laste opp en ferdig lydfil (wma, mp3, wav eller pcm) eller skrive inn hva den skal si for deg (10-12 "datastemmer" å velge mellom).
Videre er det et hav av figurer, bakgrunner og temaer du kan gi Voki-en din. Dette må vel være noe for de yngste på skolen å teste ut! I det prosjektet jeg nevnte ovenfor, gir Sharon Tonner skoleklasser rundt om i verden ulike månedsoppdrag. I september (oppstart av votw - se betydning nedenfor) måtte klassene kreere sin egen Voki, tale inn en bestemt setning, men på sitt eget språk - deretter ble alle bidragene lagt ut på nettsiden til Tonner.
Sjekk ut siten Voices of the World - et kjempegenialt og kreativt prosjekt! Oktober-oppgaven var å synge nasjonalsangen sin - samt illustrere vha. tegninger, som de lastet opp i verktøyet Animoto (webbasert verktøy for å lage korte "musikkvideoer").
Fra og med november skal også Norge bidra - da med elevstemmer (og tegninger) fra Tyssedal barneskoles 1.-4. trinn - det synes jeg er stilig! Selv om vi nå offentliggjør dem for hele verden, så er det kun elevstemmene som kan høres, og tegninger som vises (illustrasjoner til sangen Twinkle, twinkle little star - alle klasser skal synge sangen i sin nasjons språkdrakt), ergo beholder de sin anonymitet (samtidig som de får sin lille "15-minutters berømmelse", da)
For ikke å kjede oss med de samme verktøyene hver måned (ikke sikkert at Sharon tenker slik, dette er min oppfatning), så skal det denne gangen benyttes et annet webbasert verktøy OneTrueMedia (her kan vi lage lysbildeshow vha. egne bilder, og krydre dem med effekter og musikk).
For å ta opp elevenes sang, skal vi bruke Audacity, der Sharons egenkomponerte versjon av Twinkle, twinkle little star legges inn som følge (hun har sendt oss versjonen sin i mp3-form). Når Sharon mottar alle bidragene, skal hun mikse dem sammen (hun har ikke avslørt hele ideen) til en STOR fil - samtidig skal hvert bidrag legges på siten som "soloer", slik at det kan gå an å høre dem enkeltvis.
Nå tenker jeg at Voki-en min skal få lov til å spille sangen for dere;
Lagt inn av Eva Rekkedal på 19:41:00
onsdag 7. november 2007
Hvordan innlemme Diglib i fag på it's learning
I første omgang blir det for meg å "leke med" mine nye verktøy, slik at jeg er godt kjent med dem når elevene skal introduseres og læres opp i bruken av dem. I dag fikk jeg en ypperlig sjanse, da en av brukerne (lærer/rektor) på siten vår i it's learning lurte på hvordan vi skulle få digitale læringsressurser fra Diglib inn i plattformen vår.
Diglib er en innholdsportal, som består av digitale læringsmidler fra mange læremiddelprodusenter, bl.a. så er Cappelen, Det Norske Samlaget, Damm, Gyldendal og Aschehoug, samt Grieg Music Education med. TV 2 er også en del av samarbeidet, og i nærmeste fremtid vil TV 2s rikholdige arkiver åpnes for bruk i undervisningen.
I løpet av en liten halvtime kunne jeg vise frem nedenstående video. Voicethread var det mest egnede verktøyet jeg kjente til (for øyeblikket), og løsningen ble da å først ta skjermdumper av de ulike operasjonene jeg gjorde i plattformen for å importere innholdet(Screenhunter er et kjekt lite verktøy - lettere å bruke enn den innebygde skjermkopifunksjonen), disse bildene lagret jeg selvsagt i en egen, og nyopprettet mappe. Deretter lastet jeg dem opp vha Voicethread (kan laste opp alle de ønskede filene i en smell), la på kommentarer og skriblet litt vha verktøyet Doodler (innebygd i Voicethread). Så var det bare å dele, enten ved å legge en link i en e-post eller lime inn koden her på Blogger;o)
Resultatet ser du nedenfor:
Lagt inn av Eva Rekkedal på 18:29:00
mandag 5. november 2007
Inkorporasjon av web 2.0 i skolen
Undertegnede var på en internasjonal konferanse i Nottingham i slutten av oktober (reiserapporten min kan du lese her) - arrangert av British Council for eTwinning (europeisk, digitalt samarbeid mellom skoleklasser/lærere). Det som slo meg der, var den utstrakte bruken av web 2.0-teknologi - I SKOLEN- som den naturligste ting i verden. Her til lands så virker vi ennå noe nølende..., for hva med kildekritikk, evnen til kritisk skjønn og nettikette, for ikke å snakke om faren for overgrep eller identitetstyveri?
Jeg har nå satt meg som mål å inkorporere web 2.o-teknologi i min skole (og deretter resten av kommunens skoler), det betyr ikke at jeg skal forkaste all lærdom og kunnskap om å utvikle elevenes evne til kritisk skjønn, kildekritikk og nettikette - men heller tvertimot la dette være springbrettet for å utvise nettopp dette; Learning by doing. Til det trenger vi selvsagt en trygg atmosfære; vår digitale plattform (it's learning) kan i så måte være en arena for å teste ut hvordan våre publikasjoner kan oppfattes av andre (i første omgang bare klassen, siden resten av skolen, før hele siten/kommunen får se) - ved å reflektere over sine kommende publikasjoner kan den nødvendige evne opparbeides, deretter er veien kort til publisering på "verdensbasis" - i trygg forvissing om at produktet tåler alle manns øyne/ører.
Hva er web 2.0, spør du kanskje - er det bare et fancy uttrykk? Og hva er da web 1.0, og kommer det en web 3.0?
La meg ta dette i en forhåpentligvis strukturert (eller i alle fall numerologisk) rekkefølge:
Ja, vi har faktisk uttrykket web 1.0 (selv om ingen av disse "web-begrepene" står opplistet i noe leksikon/ordbok - av den offisielle/profesjonelle typen) - det er kanskje web 1.0 de fleste forbinder med Internett - eller www (verdensveven) som noen assosierer det med (nå sikter jeg stort sett til aldersgruppen 30-45, de som allikevel føler seg truffet, men befinner seg utenfor den oppgitte alderssonen får ha meg unnskyldt).
Internett var da et sted for produsenter og konsumenter (brukere) - der produsentene står for all produksjon av stoff (nyheter, leksika, salg av produkter/tjenester fra næringslivet, nettbanker osv) - de er den aktive part, mens konsumenter er den passive part (bortsett fra at de faktisk er aktive i sin søken etter informasjon/produkter/tjenester - og har i den forstand en viss interaksjon/produksjon). I den grad konsumenten kunne kalles for en aktiv part, var det stort sett forbeholdt debattfora/diskusjoner og selvsagt den gode gamle epost-tjenesten;o)
(Før vi nå kommer til web 2.0, så må det nevnes at vi sakte, men sikkert har karret oss oppover fra 1.0, desimal for desimal - konsumenten har stadig "tatt kontroll over områder" som tidligere var forbeholdt produsenten. Fra å kunne legge ut egne varer for salg (auksjoner, bruktmarked osv), legge inn artikler i bl.a. Wikipedia (et folkeleksikon - med moderatorer) og til å lage egne hjemmesider der man skrev om akkurat det en ville, og kanskje la ut et bilde eller to (hvis du klarte å hanskes med HTML-kodingen da).
Går vi da til det som populært kalles web 2.0, så innbefatter dette dagens tilgjengelige verktøy og funksjoner for konsumenten (ikke slik å forstå at de gamle nå er borte); f.eks. blog (logg på web - elektronisk dagbok), bruk av RSS feeds (la nyhetene komme til deg, i stedet for at du søker dem opp), podcast (i utgangspunktet lydsending - à la radio, men nå også med bilder etc.), youtube (publisere egne videoer), flikr(publisere egne bilder), myspace (ferdig hjemmeside, der en ikke trenger å kunne HTML-koding, hurra!) eller wiki's - her er det altså plutselig blitt produksjon - eller rettere sagt; begge deler - samtidig produsenter og konsumenter! Og det er hit jeg vil lose mine elever.
På den nevnte konferansen fikk jeg kjennskap til ulike publikasjonsverktøy - mye stiligere enn den nå nokså kjedelige PowerPointen (åh, kommer du med enda en PP så...!) bl.a. PhotoStory3 (gratis og nedlastbart program, men krever gyldig lisens på MO's operativsystemer) og Voicethread (gratis, nettbasert verktøy).
I etterkant av konferansen har jeg endatil fått utvidet mitt bekjentskap mht. til publiseringsverktøy - dette skyldes ene og alene nettverket jeg nå tilhører (deltakerne på konferansen har alle fått tilgang til et nettsted kalt "eTwinning Professional Developement" - ekslusivt for oss deltakere). Jeg nevner i fleng; Animoto, Voki, OneTrueMedia og TiVo - alle holder jeg på å teste ut. Jeg føler meg nesten som et barn som har fått en hel haug med nye, stilige leker;o)
Det er en ting jeg må ha klart i hodet fremover (som nå er litt fullt av entusiasme over de nye "lekene"), og det er følgende: Hvilke program/verktøy holder mål faglig, didaktisk og pedagogisk sett? Hva ønsker jeg at elevene skal oppnå ved å bruke dem - og IKKE misbruke dem, eller oppleve å bli misbrukt? Hvilke kompetansemål kan jeg knytte opp mot dette? Og sist, men ikke minst; hvordan kan dette skape læring hos elevene (langt utover den tekniske beherskelsen av dem)?
------------------------
Den tidligere produsenten står fremdeles på stedet hvil - lurer på hva fremtiden vil bringe, for en utvikling må vi vel se der også?
Og hva kan vi drømme om i et web 3.0? Iflg. nettstedet digi.no, ble det avholdt en IT-konferanse i slutten av oktober, som nettopp satte web 3.0 på dagsordenen. Jeg siterer:
"På foredragssiden kommer blant annet Geodata for å snakke om det de mener blir Web 3.0. IBM og Linden Labs har tidligere proklamert at 3D blir hovedelementet i web 3.0, mens Geodata mener web 3.0 blir en «GeoWeb», med en globus som nettleser" (http://www.digi.no/php/art.php?id=493209, publisert 19.10.2207).
Det ser ut som om vi har mye å glede oss til - selv om ikke alle er enige om at det egentlig vil komme et web 3.0...
So long...
Lagt inn av Eva Rekkedal på 20:41:00